top of page
Læs her om de to hovedformer for diabetes Type 1 og 2. Hvis du lider af diabetes bør du få undersøgt dine øjne en gang årligt, da der er gode muligheder for at kurere diabetiske øjensygdomme.

Diabetisk øjensygdom

Risikogruppen for grøn stær skal være under regelmæssigt opsyn af en øjenlæge, da sygdommen kommer langsomt snigende. Læs mere her om de forskellige symptomer og behandlingsmuligheder.

Grøn stær

Her kan du læse om symptomerne på grå stær, hvornår du skal lade dig operere og selve det operative indgreb. Du kan også blive klogere på begrebet “efterstær”.

Grå stær

AMD er alderspletter på nethinden. Her kan du blive klogere på de forskellige typer af AMD, symptomer, undersøgelsen hos øjenlægen samt behandlingsformer og forebyggelse.

AMD

Glaslegemet forandrer sig med alderen, hvilket betyder at synes bliver flydende og uklart. Hvis disse forandringer opstår pludseligt, er det et tegn på sammenfald af glaslegemet. Læs mere om glaslegemet og nethindeløsning her.

Glaslegeme og Nethindeløsning

Synet har afgørende betydning for evnen til at færdes sikkert i trafikken, hvorfor der stilles specifikke krav til synssansen i forbindelse med udstedelse og fornyelse af kørekort til motorkøretøjer. Læs mere her.

Trafiksyn

Her kan du læse om hvilke rettigheder svagsyn giver jf. servicelovens bestemmelser om støtte til synshjælpemidler. Læs også om de forskellige optiske og elektroniske hjælpemidler og find en oversigt over synscentraler hele landet. 

Svagsynshjælp

Læs her om hvordan du holder øje med dit barns syn, hvilket især er vigtigt i de første seks år af barnets liv. Du får også sjove "gør-det-selv" synstest, som du kan lave med dit barn.

Dit barns syn

Det er muligt at erstatte briller eller kontaktlinser med forskellige operative indgreb. Her kan du læse om de forskellige operationer, således at det bliver lettere for dig at beslutte, om det overhovedet er noget for dig.

Operation vs briller/kontaktlinse

Rødt øje er et af de mest almindelige symptomer på, at der er noget galt med øjet eller at øjet reagerer på en sygdom et sted i kroppen. Det er vigtigt at kende årsagen til rødt øje, for at få igangsat den rigtige behandling. Læs mere her.

Rødt øje

Tørre, våde eller irriterede øjne kan relateres til gener i øjenlåg, tårekirtler, tårekirtler eller bindehinde. Årsagerne kan være mange, og ofte er det ikke muligt at identificere en entydig forklaring på problemet. Læs mere her.

Irriteret øje

Symptomer på blodprop i øjet er synstab på det ene øje, forbigående blindhed og formørkelser, samt lysglimt. Skaderne, behandling og prognose efter en blodprop afhænger af, hvor i øjet den er opstået. Læs mere om blodpropper i øjet her.

Blodprop i øjet

De fleste øjenskader er ubehagelige, men fører sjældent til vedvarende synstab. Dog er øjenskader forårsaget af for eksempel penetrerende jernsplinter, stumpe slag mod øjet, fyrværkeri eller kemiske produkter alvorlige og kan give varige mén. Læs mere her.

Øjenskader

En del danskere fødes farveblinde. Farveblinde er i stand til at se farver, men de ser færre nuancer end normaltseende. Farveblindhed kan ikke helbredes, men det kan til tider afhjælpes med filterglas i briller eller kontaktlinser. Læs mere her.

Farver og farveblindhed

Mere end 3.000 danskere har mistet et øje. Årsagen kan være ulykker, kræft, grøn stær, infektioner, blodprop eller nethindeløsning. Som erstatning for det mistede øje vælger de fleste at få en øjenprotese. Det kan du læse mere om her.

Glasøje

Som medlem af Øjenforeningen får du mange forskellige medlemsfordele som for eksempel gratis telefonrådgivning hos foreningens øjenlæge, optiker eller synskonsulent. Fire gange om året får du tilsendt medlemsbladet VÆRN OM SYNET med spændende artikler om synet, den nyeste, synsreddende øjenforskning og inspirerende patienthistorier.

Bliv medlem af Øjenforeningen

Sygdomsbeskrivelser

Specielt for børn

Download PDF'en og få gode råd til når dit barn skal have briller.

Mit barn skal have briller

Alt hvad du skal vide, hvis dit barn er nærsynet. Læs om behandlingsmuligheder, forløb mm.

Mit barn er nærsynet

Dit barn har et dovent øje. Læs om hvad det er, om behandling og træning. 

Mit barn har et dovent øje

Hvornår kan dit barn bruge kontaktlinser, og er det en god løsning for jer?

Kontaktlinser til børn

Tårevejsstenose hos børn afløbshindring i tårevejene. Normalt løser det sig selv, men i visse tilfælde kan der blive behov for behandling.

Tårevejsstenose hos børn

Læs mere om børnegigt, hvad du skal være opmærksom på, samt hvilke behandlingsmuligheder, der er.

Børnegigt

Download synstavlen og øv med dit barn derhjemme.

Synstavle

Læs her om hvordan du holder øje med dit barns syn, hvilket især er vigtigt i de første seks år af barnets liv. Du får også sjove "gør-det-selv" synstest, som du kan lave med dit barn.

Dit barns syn

bottom of page