top of page

Patientvejledninger

  • Skylning af næsehulen med saltvand:

     

    Næsen skylles i saltvand. Der blandes ½ liter stuetempereret vand med 1 strøget teske salt. Der kan anvendes skyllehorn, fx Flo-sinus care. Kan købes på apoteket. Alternativt opsnusning i næsen med en ske. Bøj hovedet over vasken. Før spidsen ind i det ene næsebor, ånd ud og lad saltvandet løbe ind ad det ene næsebor og ud af det andet. Gentag i det andet næsebor.

     

    Der findes flere videoer på Youtube til instruktion af manøvre.

  • Operation i fuld bedøvelse af børn.

     

    Fasteregler :

    For at undgå evt. komplikationer er det meget vigtigt, at nedenstående fasteregler overholdes.

     

    • Barnet må spise mad/indtage mælkeprodukter indtil 6 timer før operationen.

    • Barnet må drikke vand, saftevand (kun klare væsker. Ingen juice med frugtkød!) indtil 2 timer før operationen.

     

    Såfremt barnet får modermælkserstatning kan dette indtages indtil 4 timer før operationen. Der må ammes indtil 3 timer før operationen.

     

    Hvis barnet ikke er blebruger, bør man være opmærksom på, at barnet kommer på toilettet inden bedøvelsen.

    Se videoen ’Finn skal bedøves’ som forældre evt. med dit barn.

  • Eddikeskylning af øret kan være med til at forebygge betændelse i øret. Brug kun efter aftale med lægen.

     

    Bland eddike og vand i forholdet 1:10. Fx 0,5 deciliter eddike med 0,5 liter vand ved kropstemperatur (kogt og afkølet til 37 grader celsius).

     

    Skyl forsigtigt med en almindelig sprøjte i øregangen – kan købes på apoteket.

  • - Vejrtrækning gennem munden pga. aflukning af næsesvælget.

    - Samtidig optræder ofte snøvlen og snorken.

    - Hørenedsættelse skyldes, at det eustakiske rør (det rør, der forbinder mellemøret med næsesvælget) tillukkes, hvorefter der opstår undertryk i mellemøret og evt. væskeansamling.

    - Gentagne mellemørebetændelser, der skyldes den dårlige funktion af det eustakiske rør og den kroniske infektion i “polypperne”.

    - Vedvarende sekretion fra næsen: Altid snottet og forkølet.

    - Påvirket almentilstand: Patienterne er trætte pga. dårlig nattesøvn. Den kroniske infektion, den nedsatte hørelse og vejrtrækningen gennem munden gør, at de virker dvaske og bøvede.

     

    Almindeligvis bliver generne mindre med alderen som barnet bliver større. Det kan u nogle tilfælde være nødvendigt at fjerne det under en operation i fuld bedøvelse (adenotomi).

     

    Det gøres her i klinikken i fuld bedøvelse. Med patienten liggende på ryggen med hovedet bagover åbnes munden med en mundspærre. Herefter skrabes med et instrument (se tegningen) “polypperne” af svælgets loft og bagvæg og fjernes med et sug. Der er ganske kortvarig blødning. Ved operationen er det kun den del af vævet, der er vokset og derved fylder for meget, som fjernes; “organet” kan ikke fjernes, og der vil altid være lidt rester tilbage til at opfylde en funktion. Derfor kan det en sjælden gang ses, at “polypperne” vokser igen, og at en ny operation bliver nødvendig.

     

    Efter operationen kan der det første døgns tid være ømhed i halsen, af og til trækkende ud i ørerne. Endvidere kan der komme siven af blodigt sekret fra næsen, kun sjældent egentlig frisk blødning. Der kan også optræde opkastninger.

     

    I det første timer efter operationen gives kold og flydende kost. Det vil typisk være is. Det virker både lindrende og kan være med til at stoppe mindre blødning.

    Senere på operationsdagen kan der udmærket gives almindelig mad fx kartoffelmos og franskbrød uden skorpe.

    Undgå sodavand med brus det første døgn, da det kan give opkastninger pga. bruset.

    Normalt findes der hos børn og unge voksne lymfoidt væv i den øverste del af næsesvælgrummet. Hvis dette væv bliver sæde for kronisk infektion eller vokser, kan der opstå en række symptomer. Det vides ikke med sikkerhed, hvorfor det lymfoide væv i næsesvælget vokser og medfører gener. Det er såvel “polyppernes” rumopfyldende effekt som den kroniske infektion i “polypperne”, der er ansvarlig for de symptomer, som kan ses hos disse patienter:

    ADENOTOMI,

    SKEMATISK FREMSTILLET. 

    Adenoide vegetationer  fjernes med adenotom.

  • Behandlingen tager sigte på at skaffe normalt tryk i mellemøret. I lette tilfælde kan det klares med trykudligningsøvelser ved at klemme næsen sammen og samtidig skabe overtryk i næsen (Valsalva’s manøvre); anvendelse af næsedråber (Otrivin eller Zymelin. Begge må max bruges 7-10 dage) kan lette denne øvelse. De mindste børn kan selvfølgelig ikke gøre det. Har man svært ved at finde ud af eller forstå øvelsen, kan det være en fordel at forsøge at puste ballon med næsen (der findes en specielt fremstillet til formålet, nemlig Otovent).

     

    I de sværeste tilfælde, hvor der er vedvarende væskeansamling i mellemøret, sættes der dræn i trommehinden, efter at væsken forinden er suget ud. Ved drænindlæggelse opnås en mere vedvarende udluftning af mellemøret. Drænet er et lille, dobbeltkravet silikonerør (1-1 1⁄2 mm i diameter og 2 mm langt). Drænet sidder i trommehinden i 6-9 måneder, evt. kortere eller længere tid. Herefter udstødes det almindeligvis i øregangen. Ørerne bør i denne periode, samt i nogen tid efter udstødelsen, kontrolleres regelmæssigt hos ørelægen.

    Så længe drænet sidder i trommehinden og dermed fungerer, skal det undgås, at der kommer vand i øret. Ved brusebadning klares det blot ved at undgå direkte brusning mod ørerne. I badekar og ved svømning i pool/havvand må hovedet helst ikke komme under vand; undgå derfor udspring på hovedet og dykning. Ved svømmebadning kan der med fordel anvendes vandskyende vat samt svømmepandebånd (så vattet ikke falder ud).

    Det kronisk forkølede øre beskriver en tilstand, hvor der er undertryk i mellemøret og tillige en væskeansamling bag trommehinden. Tilstanden er nøje forbundet med dårlig eller ophævet funktion af det eustakiske rør (det rør, der forbinder mellemøret med næsesvælget). Symptomerne er klap- eller propfornemmelse og hørenedsættelse, da trommehinden ikke kan svinge frit. Lidelsen findes i alle sværhedsgrader fra en kortvarig hørenedsættelse i forbindelse med en forkølelse til en langvarig lidelse, hvor mellem- øret er fyldt med en tyk, geléagtig væske. Lidelsen ses mest hos børn og er den hyppigste årsag til hørenedsættelse i denne aldersgruppe.

  • Tinnitus dækker over oplevelsen af en lyd i ørerne (ene eller begge) eller hovedet.Det kan høres som fx brummen, susen, hylen, ringen mm. Lyden kommer ikke fra omgivelserne. Ca. 15% af befolkningen oplever tinnitus. Et fåtal af disse har plagsom tinnitus. Ved tinnitus som ikke forsvinder bør du undersøges af en ørelæge.

     

    Det kan være nødvendigt at få hjælp i dit lokale kommunikationscenter.

     

    Find dit kommunikationscenter via høreforeningens hjemmeside.

     

    Tinnituskompasset er en gratis podcast til at oplyse og guide personer med tinnitus.

     

    House of hearing på Frederiksberg tilbyder tværfaglig og gratis rådgivning til personer med høresygdomme herunder tinnitus.

  • 2. Næsen sprøjtes med den receptpligtige spray. Herefter skal du ligge i Kaitekipostion for at sikre medicin kommer op og virke i loftet af næsehulen, hvor lugtenerven træder ind i næsehulen. Der sprøjtes i næseboret der vender opad. Du skal ligge i denne position i 5 min. Herefter skifter du side og ligger på den anden side med hovedet pegende opad.

     

    Husk at vende studs væk fra midten (næseskillevæg). Herved minimeres risiko for bivirkning som næseblødning. 

     

    3. Der skal anskaffes mindst 4 forskellige dufte (gerne æteriske olier, da lugte i høj koncentration tyder på bedre effekt), f.eks. rose, citron, eukalyptus og nellike 

    Du skal lugte til hver duft i 5 min morgen og aften. Efter 3 måneder skal alle duftene udskiftes.

     

    Kontakt klinikken ved spørgsmål.

     

    Her kan du finde en gratis kogebog om lugtetab og mad for at give personer med nedsat og tab af lugtesans en bedre smagsoplevelse - Se kogebogen her

    Der er stor livskvalitet i at have en normal smags- og lugtesans. Behandling og træning er en langsom proces som kræver stor motivation og disciplin.

    1. Næsen skylles i saltvand 1-2 gange dagligt. Der blandes ½ liter stuetempereret vand med 1 strøget teske salt. Der kan anvendes skyllehorn, fx Flo-sinus care. Kan købes på apoteket.

    Bøj hovedet over vasken. Før spidsen ind i det ene næsebor, ånd ud og lad saltvandet løbe ind ad det ene næsebor og ud af det andet. Gentag i det andet næsebor.

  • Smerter fra ørerne kan stamme fra kæbeleddet og tykkemusklerne. Her kan man lindre ved at massere kæbemusklerne og lave øvelser for de ømme muskler. Du kan se her hvordan.

     

    Vær opmærksom på, at det er vigtigt at udelukke årsager, der kan stamme fra øre-næse-halsområdet. Det kan også være nødvendigt at blive tilset af en tandlæge.

  • Du bør altid undersøgelses ved egen læge først.

     

    Der er en række ting, du kan gøre for at forsøge at lindre globus-symptomer.

     

    Mad og drikke

     

    Prøv at drikke mindst 1,5 liter vand hver dag. Drik i små slurke, da synkning hjælper med at slappe af i halsen.

     

    Undgå for meget alkohol, te, kaffe og sodavand. Det kan give tørhed i halsen og dermed forværre symptomerne.

     

    Reducer mængden af fedt og krydret mad i din kost.

     

    Lad der gå mindst 3 timer fra dit sidste måltid til du går i seng.

     

    Såfremt du har vedvarende sure opstød og halsbrand bør dette behandles. Milde tilfælde kan afhjælpes af Alminox. Ellers søg egen læge for råd og behandling.

    Rygning

     

    Rygning forårsager irritation af din hals. Ved at holde op med at ryge kan du være med til at forbedre dine symptomer.

     

    Rømmetendens

     

    Rømmetendens kan give og forværre klumpfornemmelse. Forsøg at tage en dyb vejrtrækning i stedet. Gå med en flaske vand og tag en slurk i stedet for at bryde cyklus med rømmetendens.

    Vægttab

     

    Ved overvægt kan vægttab være med til at bedre klumpfornemmelse.

    Stress

     

    Stress kan øge klumpfornemmelse.

     

    Prøv at slappe af på en måde, der er mulig for dig og din situation. Åndedræts- og afspændingsøvelser kan hjælpe. Drøft det evt. med din læge.

  • Info på vej

bottom of page